קלטו את זה: מדריך בחירת קולט אדים ביתי
משפצים את המטבח? בונים אחד חדש? רוצים להתחדש בקולט אדים אבל מבולבלים מההיצע העצום שיש בחנויות? הגעתם למקום הנכון. באולם התצוגה של Savoy אנחנו פוגשים כמעט כל יום לקוחות שמחפשים קולט אדים והולכים לאיבוד בין כל האפשרויות.
זאת הסיבה שכינסנו את כל אנשי הצוות שלנו בחדר אחר עם בקשה פשוטה – ספרו לנו כל מה שחשוב לדעת לפני שבוחרים קולט אדים למטבח הביתי.
אנחנו מקווים שהמדריך הזה יעזור לכם ליהנות מבישול בלי ריחות לא רצויים או עשן, וגם מפריט אלגנטי שמשתלב בול עם העיצוב שתכננתם.
אילו קולטי אדים קיימים היום בשוק?
כאמור, מגוון קולטי האדים שאפשר למצוא היום הוא עצום: שפע מותגים, מבחר דגמים ומאפיינים טכניים, צבעים וגימורים, עם תאורת לד או ספוטים, בלי תאורה, מעל הכיריים או לצידן,
כאשר את הכל אפשר גם לשנות ולהתאים למגוון סוגים של תשתיות ועיצובי פנים… בקיצור, מאיפה מתחילים?
אז בואו נעשה קצת סדר.
האפשרות הראשונה היא התקנת קולט אדים בין הארונות העיליים, בין אם קולט האדים עצמו נראה לעין, מוסווה כאחד הארונות באמצעות קלאפה או גלוי באופן חלקי כך שרובו חבוי,
מלבד פתח היניקה עצמו ולחצני ההפעלה. זו בחירה טובה ופופולרית – אבל רגע, זו לא הבחירה היחידה 🙂
ההתקדמות המסחררת בטכנולוגיית יניקת האדים וסילוקם בשנים האחרונות, לצד הזינוק בביקוש, הובילו ליצירה של קולטים מסוגים חדשים: הם לאו דווקא תלויים מעל הכיריים אלא נמצאים לצידם ולעיתים אפילו משולבים ממש כחלק אינטגרלי מהם. כך למשל, אפשר לרכוש כיריים מסוג אינדוקציה משולבות קולט אדים שנמצא במרכז (מעין “להבה חמישית”); ובדגמים מסוימים אפשר גם להעלות ולהוריד קולט אדים קומפקטי אך עוצמתי ישירות מתוך השיש, ממש כמו מעלית.
ובעצם, למה להסתיר? נכון, קולט אדים הוא מכשיר חשמלי שמטרתו העיקרית היא לקלוט את אדי הבישול – אבל הוא גם יכול להיות פריט דקורטיבי לכל דבר. כאלה למשל הם קולטי
אדים צמודי קיר, המתאימים למטבחים שבהם הכיריים צמודות לקיר. הם מגיעים במבחר סוגי גימור ובקשת מפתיעה של צבעים, ומשדרגים משמעותית את כל מראה המטבח.


קולט אדים צמוד קיר במראה אלגנטי.
ואם במטבח שלכם הכיריים לא צמודות לקיר אלא ממוקמות על אי? אין בעיה, יש גם קולטי אדים תלויים, קלאסיים למיקום מעל האי של המטבח; ואפילו קולטי אדים תקרתיים שאותם אפשר
להתקין בכל מקום שתרצו.


קולט אדים מעל האי
ועם כל הכבוד לפונקציונליות, יש גם קולטי אדים מעוצבים שהם יפים כל כך, שהם נראים כמו אהילים או נברשות שרק במקרה נתלו מעל כיריים. אם לא תבשלו תוך כדי אירוח, אף אחד לא ינחש שגוף התאורה המעוצב והמרהיב הזה יודע גם לסלק אדים ולסנן ריחות.


קשה לנחש: קולט אדים המשמש כרהיט מדפים דקורטיבי
מה צריך לדעת לפני שרוכשים קולט אדים?
כל קולטי האדים שיש ב-Savoy מעוצבים, כולם יפים, כולם עושים את העבודה. אבל מה עוד צריך לדעת לפני שבוחרים את קולט האדים האידיאלי למטבח שלכם? הנה כמה דברים חשובים שכדאי לבדוק:
עוצמת היניקה
עוצמת היניקה של קולטי האדים נמדדת במטר מעוקב לשעה, ובקיצור מק”ש. הטווח בשוק יכול לנוע בין 200 מק”ש ל-1300 מק”ש, אבל התשובה לשאלה איזה קולט אדים מתאים לצרכים שלכם תלויה מאוד בהרגלי הבישול שלכם.
ככל שאתם נוהגים להשתמש ביותר סירים ומחבתות בו זמנית, כלומר נוצרת כמות רבה יותר של אדים וריחות, כך תזדקקו לעוצמת יניקה גבוהה יותר, סביב 900 או 1000 מק”ש; ולהיפך, אם אתם ממעטים בבישול או משתמשים בסיר או שניים לכל היותר בכל פעם, אין לכם צורך בעוצמת יניקה גבוהה. במקרה כזה, גם 350 או 500 מק”ש יכולים להספיק.
סחרור חיצוני או פנימי
רוב קולטי האדים פועלים באחת משתי אפשרויות סינון אוויר: הנפוצה יותר היא סחרור חיצוני, כלומר פליטת האדים אל האוויר שבחוץ (דרך ארובה או פתח בקיר). זו האפשרות המועדפת על רבים משום שהיא יעילה יותר ועולה פחות. במקרים שבהם אי אפשר או לא רוצים לפתוח את הקיר כדי להוציא את האדים דרך ארובה, אפשר לבצע גם סחרור פנימי: מיחזור של האוויר באמצעות סינון האדים דרך מסנן פחם והשבתו לחלל המטבח כשהוא נקי ונטול ריחות.
כדאי לדעת שרוב קולטי האדים מסוגלים לפעול מצוין בשתי השיטות. בחלק מהדגמים מסנן הפחם כבר כלול ובחלקם יש צורך להוסיף אותו – בהתאם למאפייני המטבח שבו יותקן קולט האדים.
ממדי קולט האדים
אם במטבח שלכם מותקנות כיריים סטנדרטיות ובכוונתכם להתקין מעליהן קולט אדים (צמוד תקרה או תלוי), מומלץ שמידותיו של פתח היניקה יהיו לכל הפחות דומות לאלה של הכיריים: 60X90 ס”מ לערך. באופן כללי, ככל שמידות הכיריים גדולות יותר, כך צריכות להיות גם מידותיו של קולט האדים. עם זאת, קיימים כאמור קולטי אדים שלאו דווקא נמצאים ישירות מעל הכיריים אלא לצידן או כחלק אינטגרלי מהן. מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע כדי לוודא שקולט האדים שלכם יהיה יעיל ובגודל המתאים.
רמת הרעש
קולט האדים צריך לשאוב את האדים ואת העשן, ואז לפלוט אותם (או אל מחוץ למטבח או דרך מסנן פחם ובחזרה לחלל החדר) פעולות אלה יוצרות רמת רעש מסוימת, כמו מכשירים חשמליים אחרים, למשל מקרר ביתי ממוצע. לכן, כשצריך לבחור קולט אדים למטבח ביתי, חשוב לשים לב גם למדד הרעש. לכל קולט אדים יש עוצמת רעש מינימלית, שנמדדת בדציבלים ומופיעה במפרט שלו.
שאלה של עיצוב
קולט אדים יכול להשפיע בצורה משמעותית על המראה הכללי של המטבח, ואפילו של הבית כולו. זו הסיבה העיקרית למגוון העצום של הדגמים שאפשר להתקין באופנים שונים (צמודים לקיר, אינטגרליים בתוך ארונות עיליים, תלויים או חבויים לחלוטין). יותר מזה, יש גם דגמים שאפשר להזמין בגימור או בגוונים שאתם בוחרים – נירוסטה? זכוכית? צבע שמנת? צבע נחושת? – וככה להתאים את הקולט לעיצוב הכללי של החלל.

השורה התחתונה
השיקולים שפירטנו כאן לבחירת קולט אדים הם החשובים ביותר, אבל יש עוד. באופן כללי, בחירת קולט אדים היא עניין של צרכנות נבונה. חשוב להשוות את המפרטים של כל קולט אדים פוטנציאלי לצרכים האישיים שלכם, להרגלי הבישול, המקום שיש במטבח, העיצוב של המטבח עצמו ושל יתר החדרים בבית. אנחנו מזמינים אתכם אל אולם התצוגה שלנו בחולון כדי לראות את קולטי האדים מקרוב ולשאול את אנשי המקצוע המנוסים שלנו כל מה שתרצו לדעת. נשמח לעזור לכם לבחור את קולט האדים האידיאלי עבורכם – והעיקר שיהיה בישול נעים, בלי אדים, עשן או ניחוחות מיותרים!